dimecres, 5 de novembre del 2014

Sembla que el procés s'ha estabilitzat..

Una setmana més anem a observar i a cuidar els nostres éssers vius. Per sorpresa, és la primera vegada que no trobem cap gran canvi. Per què no hi ha hagut més canvis a primera vista? 

En el primer que hem pensat és que ja han arribat a l'adultesa i ara, vindrà un període estable i sense grans canvis... No ho sabem, el temps ens donarà o ens treurà la raó...


Cucs de farina

La setmana passada, els hi vam posar un tros de poma per comprovar si els hi serviria per hidratar-se. Al veure la poma igual com la vam deixar, sense cap forat, i al mateix lloc, vam deduir que no la van tocar. 

La poma pansida i oxidada

Per això concluim, que no necessiten gaire hidratació, ni elements externs que supleixin l'aigua del tub. Sinó que amb el tub, ja tenen suficient i els hi dura unes tres setmanes...

Pel que fa a la seva bona cura, podem dir que l'hidratació no és un dels aspectes més importants perquè els cucs sobrevisquin. Però...va haver una cosa que ens va descolocar. Igual que la setmana passada, vam trobar pell de cuc pel terrari... I vam tenir una discussió atès a les diferents interpretacions del mateix fet. 

Alguna es pensava que era pell morta, d'altres, que eren cucs morts... Després d'estar una bona estona intentant argumentar la posició de cadascuna, vam arribar a la conclusió que el més llògic era que fos la pell morta d'un cuc, que s'havia transformat. 

Per què pensem que la pell que hem trobat és la muda i no un cuc mort? Ja que, després d'analitzar la realitat d'on viuen, tenint present que és el mateix hàbitat on ja hauria sobreviscut tres setmanes, i a més, vam veure escarbats, que és el següent estadi del cuc de farina, el més obvi és que fos la pell d'un cuc de farina que ara fos escarbat.

Després d'aquesta diferència d'opinions, vam adonar-nos que només havíem vist dos estadis del cuc de farina; la larva i l'adult (escarbat). En canvi, la fase del mig, que és la pupa, no l'hem vist... Per què no hem vist l'estadi de pupa? És tan efímer que dura menys d'una setmana?

Va ser en aquest punt, quan vem necessitar buscar informació per poder contestar a aquesta pregunta. Ens intrigava molt saber el per què no havíem vist cap pupa i ja tenim escarbats... Dit i fet, la fase de les pupes és la més curta, dura d'uns tres a quatre dies... I és per aquest motiu que no vam poder veure cap pupa, atès que la nostra observació és cada dimecres, i s'hauria transformat en aquests sis dies restants... Quina pena!!! Com encara hi ha cucs que estan en la fase larvària, intentarem poder-ho observar!


Mosques de la fruita

Amb les mosques, tampoc vam veure cap canvi a la setmana anterior. Continuaven reproduint-se i multiplicant-se de manera molt ràpida i cada cop el pot els hi quedava més petit...

La setmana passada, veient el ritme tan accelerat de reproducció, vam preguntar-nos si podrien sobreviure en un mateix pot, i si tindrien suficient aliment. 

Pel que fa a la pregunta de si poden sobreviure, vam fixar-nos, i no vam trobar cap mosca morta, i això ens va demostrar que si que poden sobreviure. D'altra banda, quan parlàvem de si els faltaria aliment, vam observar que no, que en tenen suficient, i que la quantitat de mosques, no altera gaire la quantitat d'aliment. I això ens va fer pensar... 

Les mosques mengen cada dia? Perquè si et pares a pensar, si mengessin cada dia, per molt poc que agafessin, l'aliment aniria disminuint de quantitat... És imprescindible l'aliment per les mosques? I després d'estar conversant sobre el tema, vam enrecordar-nos que si que necessiten l'aliment, perquè la primera setmana, quan vam separar algunes mosques en un altre pot, sense aliment, només amb un tros de poma, van morir, no van poder sobreviure set dies... Llavors, vam arribar a la conclusió que si que necessiten l'aliment casi cada dia, però que mengen una quantitat molt petita.

D'altra banda, tenint en compte que les mosques seguien igual d'aspecte i mida, vam arribar a la conclusió que havien arribat a la seva fase final, la fase de l'adultesa. Ens va sobtar, atès que creiem que serien més grans, però tenint present que ja es reproduïen (necessiten ser adultes per fer-ho), vam concloure això.





La setmana vinent, ens anem tres setmanes de pràctiques i no podrem observar als nostres petits éssers vius... Estem espantades però a la vegada encuriosides i espectants... És un espai de temps molt ampli on poden passar moltes coses i ens podem trobar de tot...

Vist el procés de vida de les mosques de la fruita i dels cucs de farina, pensem que no moriran, atès que necessiten molt poc per viure. Estarem equivocades?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada