dimecres, 10 de desembre del 2014

Anem acabant però no deixem d'aprendre coses noves!


Després d'haver observat els nostres éssers vius a través de la lupa i a ull nuu, hem començat a comparar-los i hem pogut veure alguns trets que tenen en comú com , per exemple, que tant el cuc com la mosca  fan la metamorfosi.  També ens hem endinsat en descobrir quins són els seus processos de reproducció i d'alimentació. Tot i així, encara ens falten moltes coses per saber d'ells, així doncs, investigarem més per tal de trobar més diferències i semblances. 

Hem pogut veure que tots els insectes tenen cap, tòrax i abdomen.Però ara ens preguntem :

El cuc també té aquestes tres parts com la mosca?

A simple vista creiem que no, perquè els veiem força diferents. Hem buscat informació sobre les parts del cuc per saber si realment es pot comparar el seu cos amb el de la mosca. 



Efectivament! El cuc i la mosca tenen les mateixes parts ( cap, tòrax i abdomen). I com que ara estem al final d'aquest procés d'observació i investigació, ens agradaria saber perquè els hem estudiat junts. Comencem a veure que tot aquest estudi té una lògica però ens cal saber més coses encara.


Així doncs, continuant conversant sobre els nostres éssers vius ens hem preguntat: 

Per què els estudiem junts?

Estàvem confoses sobre l'aranya. És un insecte? Aparentment ho sembla.Però per què realment no ho és? Què té de diferent amb un insecte? 

Gràcies a tota la informació que hem anat cercant a la darrera entrada i en aquesta mateixa, podem donar una resposta força precisa entorn la pregunta " Per què els estudiem junts?" A continuació exposem les raons:

- Pertanyen a la mateixa família : els insectes

- Es reprodueixen sexualment

- Fan la metamorfosi

- Tenen un cos molt semblant, amb les mateixes parts principals. També en tenen de diferents.

- Es poden anar comparant els seus canvis, ja que han anat canviant bastant simultàniament. La mosca s'ha reproduït molt més i han sortit moltes més mosques noves que cucs nous, per exemple.

I per què ha passat això?

Doncs creiem que ha passat perquè de mosques en teníem moltes, llavors s'han creat moltes més larves i ha fet que sortissin moltes més mosques noves. Igualment creiem que les mosques han fet la metamorfosi una mica més ràpid que els cucs.

I l'altra pregunta que ens hem formulat...

"Què té de diferent una aranya i un insecte?" "Per què l'aranya no ho és?"

Abans de buscar informació hem observat la fotografia d' una aranya. Hem pogut veure que no té el cos dividit en tres parts ( com tenen els insectes) sinó en dues, ja que sembla que el cap estigui molt enganxat a la part del mig , que podria ser el tòrax, i no està dividit. Tampoc hem vist que tingui antenes...

A continuació, hem buscat informació en un parell de webs i hem pogut veure que no anàvem equivocades. Les aranyes no són insectes, pertanyen al grup dels aràcnids i presenten les següents diferències amb els insectes:

- No tenen el cos dividit en tres parts, sinó en dues. El cap i el tòrax estan fusionats,  i formen el cefalotòrax , i per altra banda, l'abdomen depenent de l'espècie d'aranya també es pot trobar enganxat al cefalotòrax.

- No tenen antenes, cosa que , els insectes si (siguin molt petites o grans, però en tenen)

- Les aranyes tenen més potes, un total de 8.

- La majoria dels insectes tenen ales. L'aranya en cap cas en tenen.

- Les aranyes no presenten metamorfosis

- Les aranyes en els seus aparells bucals presenten verí cosa que els insectes no en tenen. Excepte alguns que si produeixen verí no el produeixen per la boca.
















Quantes coses hem pogut descobrir en aquesta entrada! Hem pogut establir semblances entre els insectes d'estudi i a més a més hem descobert que les aranyes , són molt diferents als insectes, i que per tant, no ens hem de deixar endur per les aparences ja que podem ser molt semblants però són completament diferents!

CURIOSITAT! Sabies que  l'insecte és l'animal més poblat del món? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada