dimecres, 3 de desembre del 2014

Com són físicament?

Després de 3 setmanes intensives de pràctiques, hem tornat a la universitat a observar els nostres petits essers vius.

ens hem acostat per veure si hi havia algun canvi en ells, però ens hem adonat que ja portem un temps observant el procés de la mosca de la fruita i del cuc de farina, i encara no ens hem parat a observar-los, és per això que hem plantejat la següent pregunta: Com són aquests éssers vius?

L'observació que portem a terme és a ull nuu i amb la lupa binocular


Mosca de la fruita

Tenen potes? 
Com són els seus ulls?
Com és el cos de la mosca?

A ull nuu no podem distingir les seves parts, però la lupa amb un augment considerable, hi podem veure les tres parts en les que està dividida: cap i tòrax - abdomen  

El cap: 

Els seus ulls, són molt grans, de color negre i estan molt separat l'un de l'altre. Depèn de com s'observin es veuen unes ratlles verticals i horitzontals com si fos una xarxa. 
La seva boca és molt petita, tan que quasi bé no es pot ni tan sols observar a través de la lupa. Tot i així observem que té forma de tub. 

Tòrax- Abdomen:

Hi trobem les ales, són molt primetes i molt fràgils, en la mosca que hem observat, les seves ales, estan una mica trencades. 

Cames:

Tenen quatre potes les quals són molt primes i molt curtes, en la part de sota, tenen unes punxes com si fos una serra, que serveix per subjectar-se bé al terra. 


Cuc de la farina

Com són les potes del cuc? I de l'escarabat? 
Com és la seva pell?
Com són els ulls d'aquest? 

Com ja hem comentat anteriorment, el cuc de farina passa per diferents etapes, primer és una larva, després muda, i per últim, forma l'escarabat. Hem observat aquestes tres fases: 

Larva: 

Observem que la larva té un color blanquinós, amb un rallat continu paral·lel a la segmentació. Les seves cames són molt i molt petites, a simple vista costa de veure-les, però amb l'ajuda de la lupa, veiem que en té 6, les quals sembla impossible que aquestes puguin aguantar el pes del cuc, ja que són molt fines, i petites. Aquestes potes es troben al principi del tronc. quasi bé tocant el cap del cuc.

El seu cap és dur però passa com amb les cames que a simple vista no podem veure els ulls, però amb la lupa hem vist que té dos ulls els quals sembla que estiguin mirant cap a baix, ja que els té a sota, i la seva forma és punt aguda i estan molt separat l'un amb l'altre. 

La Larva és molt rígida, el cap és qui dirigeix el cos. 


La Muda:

És més petita que la larva. 

Té un color blanquinós, i el seu cos és totalment rígid i molt dur, si ens proposéssim trencar-la, costaria molt, ja que la seva capa és molt forta. 

Ens adonem que la muda, té una forma ovalada i això ens crida l'atenció ja que la larva, és totalment recte.

L'escarabat:

És de color negre, un negre molt fort, molt apagat.

No acostumen a ser molt grans, aquest en especial, fa 9mm d'allargada, però un escarabat pot arribar a fer 15mm d'allargada. 

El seu cos està dividit en tres parts:
  • El cap: és la part més petita de tot el cos i és on es troben els ulls d'aquest. 
  • La segona part, no sabem ben bé com anomenar-la, ja que és més gruixuda que el cap i només es troben les dues primer cames de l'escarabat. 
  • El tronc: hi trobem les 4 cames restants. En el seu tronc hi trobem una línia vertical en el mig, on separa una part d'un altre, com si fos dues ales que s'obren. Aquesta part, es troben unes ralles verticals, molt i molt petites, que a simple vista no es veuen.
En aquesta ultima fase, de l'escarabat, ens adonem que les potes segueixen sent les mateixes, però ara són de color negre i una mica més grans i fortes, i questes ja les podem veure a simple vista. amb els ulls passa el mateix, són més grans, i el que a la larva tenia forma punt aguda, en l'escarabat surten dos mini tubs que són el que formen els ulls. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada